Gerechten

Delen:

Ik ging eens met Marianne Meijerink, auteur van de gids ‘Dat koop je bij de Turk’ mee boodschappen doen bij de Turkse supermarkt (zie video: “De Turkse super: een rondleiding”). Ze kocht peterselie en een bosje jonge artisjokken die ze thuis ging vullen. Het recept daarvan zou nog volgen. Bij deze.

Neem voor dit gerecht (verwant aan artisjokken alla romana) bij voorkeur jonge of rode ‘romanesco’ artisjokken. Ze zijn vanaf het voorjaar tot in de zomer verkrijgbaar. Deze artisjokken bevatten geen ‘hooi’, daardoor zijn ze ideaal om te vullen. Bovendien zijn ze binnen een half uur gaar. Laat ze vooral niet langer in de pan, want dan worden ze grauw en muf. Reken 1 artisjok per persoon voor en voor- of bijgerecht of als alternatief voor vlees. Risotto of verse pasta, aangemaakt met wat boter en parmezaan, smaakt er heerlijk bij.

De vulling bestaat uit:
4 eetlepels geraspte parmezaan
1 ei
een klein bosje gehakte Turkse peterselie
1 teen knoflook
peper en zout
paneermeel (genoeg om er een stevige massa van te maken)

Laat ze liggend op een zijde garen in een gesloten pan in paar eetlepels olie, aangelengd met water tot ze ca. 2 cm in het vocht staan. Er mag ook een scheutje witte wijn in. Voeg wat zout en peper toe. Keer de artisjokken halverwege de tijd. Dien op met wat van het kookvocht erover en wat geraspte parmezaan.

Gerelateerde artikelen