Eten

Delen:

Manteiga is Portugees voor boter, Ayam Mentega is het resultaat van Portugese invloed op de Indische keuken van weleer. Dit gerecht van Hendrik Helling, chefkok van Indonesisch restaurant De lachende Javaan in Haarlem, bestaat uit gefrituurde stukjes kipkarbonade, die vervolgens (twee keer) in boter gebakken worden met vier sauzen. Het laat zich combineren met -uiteraard- rijst of een salade van atjar tjampoer.

Ingrediënten

250 gramkippendijfilet
1 klontboter
1 teenknoflook
1 theelepelwitte peper
1 eetlepelzoute sojasaus
1 eetlepelworchestershiresaus
1 eetlepeloestersaus
5 cmcitroengras (sereh)
sap van 1/2limoen
1 eetlepelketjap manis

Kooktijd

20 minuten

Aantal personen

2 personen

Bereiding

  1. Snij 250 gram kipdijfilet in reepjes van anderhalve centimeter en frituur ze tot ze licht beginnen te kleuren, maar nog niet door en door gaar zijn.
  2. Laat in een koekenpan een klont boter smelten met een gesnipperde teen knoflook en voeg er de gefrituurde kip aan toe.
  3. Strooi er een theelepel witte peper over en doe er -al roerbakkend- zoute sojasaus, worchestershiresaus en oestersaus bij, van elk een eetlepel.
  4. Snij vijf centimeter citroengras (sereh) in drieën en voeg dat toe in de pan, plus een gehalveerde en uitgeknepen limoen.
  5. Nog even op hoog vuur roerbakken, het gas lager draaien en een eetlepel zoete sojasaus (ketjap manis) toevoegen.
  6. Goed door elkaar scheppen, zodra de saus begint te karamelliseren is het gerecht klaar.
Gerelateerde artikelen