Eten

Delen:

In de video maken Pieter Smits van Café Rijsel in Amsterdam, Rijsels chefkok Iwan Driessen en cuisinier Pieter Damen balkenbrij op aanwijzingen van Pieter Smits senior, die kan terugzien op een (Brabants) leven met balkenbrij. Het receptvoor balkenbrij is niet moeilijk, alleen heb je er eigenlijk een varkenskop voor nodig en daar is niet zo makkelijk aan te komen. In principe zou je ook een free style balkenbrij kunnen maken van ander vet, kraaakbeenrijk varkensvlees zoals pootjes of ribbetjes maar daarmee wordt het restverwerkingsprincipe, waar balkenbrij, zult en hoofdkaas op stoelen, uiteraard verlaten.

De klassieke balkenbrij vergt 1750 gram gekookt en geplukt vlees van een varkenskop, 1,75 liter van het kookvocht, 32 gram zout, 15 gram rommelkruid (een mix van sandelhout, gember, karweizaad, piment, laos, kaneel, kruidnagel, zoethout, kardamon en sinasappelschillen) en 720 gram boekweitmeel.

Gerelateerde artikelen
Aankomend event