Bij Harold Hamersma is er sprake van 24/7 de 5 in de klok. Hij is de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad en Het Parool en – kijk aan – medeoprichter van FoodTube.nl. Ook is hij een veel gevraagd gast op de radio en verschijnt hij regelmatig op televisie. Daarnaast schreef hij een groot aantal bestsellers, waaronder DGH, De Grote Hamersma, de meest complete wijngids van Nederland en Wijnreis door Mijn Lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken. Zijn grote kracht is dat hij over wijn schrijft in gewone mensentaal. Ofschoon hij daarbinnen wel een volstrekt eigen jargon heeft ontwikkeld. En dat valt niet alleen in de smaak bij wijnliefhebbers, zo blijkt. Literatuurrecensent Jaap Goedegebuure van Trouw schreef over zijn taalgebruik: ‘Hoe aanstekelijk geschreven wijnjournalistiek ook smakelijke woordkunst kan worden.’ En Peter van Ammelrooy van de Volkskrant maakt het nog doller: ‘Harold Hamersma is de Johan Cruijff van de wijn (maar aardiger). Hij is de Johannes van Dam van het druivennat (maar schrijft beter). Hij is de Youp van het Hek van de vinologen (maar nog grappiger).’

Harold Hamersma is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2012 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in datzelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek. In 2015 werd aan hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Kortom, wie dorst heeft naar informatie over wijn heeft aan hem een goede.

degrotehamersma.nl
twitter.com/HaroldHamersma
facebook.com/HaroldHamersma