Gerechten

Delen:

Saté is in Nederland een even populair als slecht begrepen product. Dat kun je al zien als het op een menukaart staat en er sprake is van saté van kipfilet of van varkenshaas. Wie dat dan bestelt krijgt meestal een portie saté met te grote hompen droog vlees, stokbrood en een terp van pindasaus. Terwijl saté van origine een elegante vorm van restverwerking is, waarbij kleine, vettige stukjes vlees -die dus ook snel gaar zijn- kort geroosterd worden. Pindasaus wordt gezien als synoniem voor satésaus en vervolgens overal overheen gegoten. Serveer nasi goreng en er wordt om pindasaus geroepen. Pindasaus is in Nederland al jaren een supermarkt- en snackbarhit, het is in emmers te koop. Maar de pindasaus voor saté kambing (geit) die Bart Eijken (alias Bartje Boemboe) maakt is een heel ander product.

Ingrediënten

50 grampinda's
1 theelepelpetis udang
1/2rode peper
1 teentjeknoflook
6-7 theelepelsketjap manis
sap van 1limoen
3 theelepelsgoela djawa

Kooktijd

10 minuten

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender en meng tot een pasta (hoeft niet helemaal glad). Voeg naar smaak eventueel wat extra pinda’s, ketjap of andere ingrediënten toe.
NB: met de hoeveelheid rode peper valt te spelen, afhankelijk van hoe pedis (=heet) je de satésaus wil maken.

Gerelateerde artikelen