Eten

Delen:

Vaak lijken de simpelste gerechten nog flink tegen te vallen. Zo ook het bakken van cakes. Bij het één voor één toevoegen van de eieren kan boter in de schift gaan en dan krijg je een textuur van steen. Je kan een simpele cake op drie manieren bereiden. De koude methode geeft een klassieke cake, de warme methode geeft een luchtige cake en de omgekeerde methode geeft een zeer compacte cake. In dit recept komen alle drie de methoden stuk voor stuk aan bod.

Ingrediënten

250 gramboter (zacht)
250 gramfijne kristalsuiker
250 grameieren (±5 stuks)
250 grambloem
extra boter om in te vetten

Kooktijd

20 minuten

Aantal personen

12 personen

Bereiding

De koude methode:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de zachte boter in stukjes. Klop de suiker en boter samen tot een romige massa, dit duurt ongeveer 5 minuten. Het moet een lichte en romige massa worden.
  • Voeg na 5 minuten stuk voor stuk de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige in het beslag is opgenomen. Om schiften te voorkomen kan er halverwege het toevoegen van de eieren een lepel bloem toegevoegd worden.
  • Spatel vervolgens de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.
  • Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
  • Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

De warme methode: 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eieren samen met de suiker met een garde (Voor een au bain marie zet je een pan met een laagje water op het vuur, zet er een vuurvaste kom op die het water niet raakt en doe hierin de te verwarmen ingrediënten) tot 27°C. Smelt ondertussen de boter in een andere pan.
  • Klop de eieren met de elektrische mixer tot een luchtige massa. Voeg vervolgens al mixend de gesmolten boter in een dun straaltje toe (net als bij mayonaise maken). Blijf doorgaan tot alle boter is opgenomen in het beslag.
  • Spatel de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.
  • Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
  • Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

De omgekeerde methode: 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de boter in stukjes. Meng de bloem en de suiker met de zachte boter.
  • Voeg de eieren in twee delen toe.
  • Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
  • Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

I.s.m. Eke Mariën.
Bron: kokenmetkennis.nl/drie-keer-cake/

Gerelateerde artikelen