Eten

Delen:

Een leuke manier om cake eens anders te presenteren. Deze passievruchten cakerol met meringue heeft een lekker frisse combinatie van  zoet en zuur.

In deze cakerol spelen eieren een absolute glansrol. Een ei is het meest veelzijdige ingrediënt in gebak. Het heeft de functie van rijs- en glansmiddel, emulgator en structuurbouwer. Bovendien draagt ei bij aan de smaak en kleur van gebak. In deze cake binden dooiers de passievruchten curd, eiwitten maken een heerlijk luchtige meringue en hele eieren zijn de basis voor het beslag van de cakerol.

Recept voor een plaatcake van 30 x 40 x 1 cm
8-10 plakken
± 50 min. bereiden
± 12 min. Oventijd
± 2 uur opstijven

 

Ingrediënten

Voor het cakebeslag:
3eieren (M) even opgewarmd in heet kraanwater
3 eidooiers
180 gramfijne kristalsuiker
1 theelepelvanille-extract
60 mlslagroom
30 gramboter
95 grampatentbloem
250 grammascarpone
250 grampassievruchtencurd (http://foodtube.nl/passievruchtencurd/)

Voor de meringue:
100 mlwater
200 gramfijne kristalsuiker
1 zakjevanillesuiker
5 eiwitten (die je overhoud van de passievruchtencurd)

Kooktijd

65 minuten

Bereiding

Extra benodigdheden: staande mixer, bakplaat met opstaande rand van 30 x 40 x 1 cm, bakpapier, pan met dikke bodem, thermometer.

Voor de cakerol:

  1. Verwarm de oven voor op 190° C
  2. Mix eieren, dooiers en suiker tot het vier keer in volume is toegenomen en als een lint van de garde loopt.
  3. Verwarm het vanille-extract met de de slagroom en boter tot de boter gesmolten is.
  4. Doe het ei-suikermengsel over in een ruime kom en giet het slagroommengsel er in één keer bij via de zijkant van de kom. Spatel het erdoor.
  5. Zeef de bloem in 2 delen boven het beslag en spatel erdoor. Schenk het beslag in een met bakpapier bekleedde bakplaat van 30 x 40 cm en strijk glad met een glaceermes. Haal het deeg met de duim los langs de kanten.
  6. Bak de taart 12 min in de oven. Laat 5 min. afkoelen tot het gebak los komt van de randen. Keer de bakplaat om op een rooster bedekt met bakapier.
  7. Verwijder het bovenste laagje bakpapier als het deeg nog warm is. Laat de cake afkoelen.
  8. Bestrijk de cake met mascarpone en passievruchtencurd en rol de cake voorzichtig op. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  9. bestrijk de buitenkant van de cake gul met Italiaanse meringue, brand af met een brander.

Voor de Italiaanse meringue

  1. Doe het water, de suiker en de vanillesuiker in een pan. verwarm tot een temperatuur van 121°C.
  2. Sla de eiwitten tot slappe pieken.
  3. Voeg de hete suikersiroop al kloppend bij de meringue.
  4. Blijf de meringue kloppen tot deze is afgekoeld tot 50°C.

I.s.m. Eke Mariën
Bron: kokenmetkennis.nl

Gerelateerde artikelen