Eten

Delen:

Friet heeft een imago probleem. Het is vet en daarom ongezond. Maar goede frieten hoeven helemaal niet vet te zijn. Met een beetje kennis van aardappels, snijtechniek en frituren kun je het resultaat prima naar je hand zetten en geniet je voortaan van knapperige zelfgemaakte friet.

Voor goede friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen. De Agria aardappel biedt het juiste compromis. Deze aardappel is het hele jaar door te krijgen maar krijgt meer zetmeel naarmate ie langer bewaard wordt.

Ingrediënten

1 kgAgria aardappels (groot)
1,5 literplantaardige frituurolie (Arachide)
1 takjerozemarijn (optioneel)
zout

Kooktijd

35 minuten

Aantal personen

4 personen

Benodigdheden

Dunschiller, scherp mes, theedoek, frituurpan gevuld met plantaardig frituurvet. Optioneel: een föhn & thermometer.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten van 1 cm dik. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben, dat is belangrijk voor het gelijkmatig gaat worden van de frieten.
  2. Spoel de frieten goed af onder koud stromend water, zodat het losse zetmeel  verdwijnt.
  3. Laat de frieten uitlekken en droog ze dan goed met een schone theedoek of föhn.
  4. Verwarm de olie in een friteuse of ruime frituurpan tot 140°C, test evt. met een thermometer of de temperatuur klopt.
  5. Bak de friet in porties gaar, ongeveer 200 gram per keer. Dat duurt 5-8 min., de precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de frieten. De frieten mogen niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de olie, zodat er zo weinig mogelijk vet aan blijft hangen.
  6. Verhoog de temperatuur van de olie nu tot 180°C en voeg eventueel kort een takje rozemarijn toe voor de smaak. Haal de rozemarijn na 30 seconden weer uit het vet.
  7. Bak de frieten opnieuw in niet te grote porties in 4-6 min. goudbruin. Schud de porties direcht na het bakken goed uit boven de frituur en bestrooi met zout.

Tip: Voor een extra krokante korst kun je de gewassen en gedroogde frieten omhusselen met een schepje maïzena in een kom. Zeef de overtollige maïzena eraf.

In samenwerking met: Eke Mariën.
Bron & meer info: http://www.kokenmetkennis.nl/de-perfecte-friet/

Gerelateerde artikelen