Gerechten

Delen:

Koks met een bescheiden kruidentuintje zijn van alle tijden, maar steeds meer keukenmeesters ontpoppen zich met overgave als parttime keuterboer. En dat gebeurt lang niet alleen op plekken waar ze er de ruimte voor hebben: restaurant De Compagnon bijvoorbeeld heeft in een doodlopende zijstraat van de Amsterdamse Warmoesstraat een moestuin langs de gevel aangelegd, het initiatief werd van harte gesteund door het stadsdeel.

Edwin Vinke, patron cuisinier van het tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat (Zeeuws Vlaanderen) stichtte op de akker tegenover zijn zaak een ‘Zilte Hof’. Voor Vinke ging er een wereld open: in plaats van de dagelijkse bestel-fax naar de groothandel laat hij zich nu leiden en inspireren door wat de tuin hem biedt. Zoals voorloper Gert Jan Hageman tien jaar geleden al ontdekte toen hij een restaurant in een kweekkas stichtte
(Restaurant Kwekerij De Kas, Amsterdam), kan een gewas vaker ingezet worden wanneer je de verschillende stadia ervan telkens op smaak en textuur blijft testen. Tot die conclusie is ook Edwin Vinke al tuinierend gekomen en hij is er inmiddels van overtuigd dat het ‘gemengde bedrijf’ van eethuis en moestuin de toekomst heeft. We treffen Vinke in zijn tuin, de video toont en passant wat er tijdens de lunch in het restaurant geserveerd wordt.

Gerelateerde artikelen