Gerechten

Delen:

Een van de aantrekkelijkste aardbeientaarten is de fraisier, een Frans banketbakkers meesterwerk. Samen met zijn kleindochter Stella maakt Cees Holtkamp er een eigen versie van die iets minder machtig is dan het Franse product, dat niet met slagroom maar met een crème au beurre vulling (roomboter en banketbakkersroom) gemaakt wordt.

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets exta kost.

Ingrediënten

500 gramAardbeien
500 mlSlagroom
ScheutjeRum (bruin)

Lange vinger-deeg voor de koekdeksels:
3Eiwitten
snufjeZout
5Dooiers
100 gramSuiker
80 gramBloem
20 gramMaïzena

Kooktijd

40 minuten

Aantal personen

8 personen

Bereiding

  • Klop de 3 eiwitten op en doe er geleidelijk aan de suiker bij, plus het snufje zout
  • Klop de dooiers los, spatel die door het eierschuim en schep er voorzichtig de gezeefde bloem en maïzena doorheen
  • Maak met een spuitzak twee maal een bodem in een ring van 18 cm diameter op bakpapier
  • Bak de platen 8 minuten op 200 graden
  • Steek de platen uit met de ring zodat er twee indentieke plakken met scherpe randen ontstaan.
  • Kook een suikerstroopje van 3 delen suiker en een deel water en voeg er daarna naar smaak bruine rum of een andere drank bij.
  • Trempeer daarmee de taartbodem die met de gebakken, gladde kant naar boven onderin in de ring ligt.
  • Klop een halve liter slagroom en spuit er eenlaag mee op de taartbodem. Snij van een pond aardbeien de grootste, mooiste ontkroonde exemplaren doormidden en snij de rest in stukjes van ongeveer gelijke grootte. Zet de halve aardbeien met de platte kant strak tegen de rand, druk ze er van boven in zodat er geen slagroom tussen de rand en de aardbeien komt. Maak de hele rand rind met staande aardbeihelften. Leg de rest van de aardbeien in het midden en vul de taart met de spuitzak of met de schep op met slagroom.
  • Druk de bovenste bisquithelft er voorzichtig bovenop, met de ruwe, niet gebakken kant naar boven. trempeer die weer royaal met de suiker/rum.
  • Smeer de bovenkant zo strak mogelijk af met slagroomen trek voor het opdienen voorzichtig de ring weg.

Gerelateerde artikelen