Eten

Delen:

Pekelen is eigenlijk marineren in zout water. Je legt het stuk vlees, vis of groente onder water met een zoutconcentratie van tussen de 0,5 en 1%. De hoeveelheid zout die je nodig hebt bepaal je op grond van het totale gewicht van product plus water. Daarvan neem je 1% en die hoeveelheid zout los je op in het water. Grote voordeel van pekelen in deze relatief lage zoutconcentratie is dat het vlees zout en vocht opneemt. Het blijft daarom tijdens bereiding sappiger. In America is deze techniek goed ingeburgerd maar in Nederland wordt er nog maar weinig thuis gepekeld. Vreemd want het maakt je kipfilet stukken malser en smakelijker! Bovendien kun je aan de pekel nog allerlei andere lekkere aroma’s toevoegen zoals onderstaand recept laat zien.

Ingrediënten

5 dlwater
10 gramzout
1rode peper
3 blaadjescitroenblad
5 cmgemberwortel
2kipfilets (500 gram)

Bereiding

  • Los het zout op in het water met een garde.
  • Snijd de rode peper over de lengte doormidden en verwijder de zaden. Snijd de gemberwortel in dunne plakjes.
  • Voeg peper, gember en citroenblaadjes toe aan het water.
  • Perforeer de kipfilets met een naald met gaatjes* en leg ze in de pekel. Laat 24 uur marineren.

*Ideaal hiervoor is een zogenaamde vleesvermalser. Een soort spijkerbed voor vlees waarmee je hele klein gaatjes in het vlees kunt prikken.

 

Gerelateerde artikelen