Eten

Delen:

Deze cake is zo luchtig dat ie bijna opstijgt. Je kunt je afvragen of het wel een cake is. Wellicht eerder een meringue. Linksom of rechtsom het blijft een goddelijke cake. Vandaar die engeltjes.

De cake valt en staat bij een goede meringue. Werk met vetvrij materialen en gebruik wijnsteenpoeder. Niet te verwarren met wijnsteenbakpoeder of wijnsteenzuur. Het is te krijgen bij bakwinkels of online.

Bereiding

  1. Gebruik een ovensteen (pizzasteen / broodbaksteen / hitte bestendige tegels). Dit zorgt voor een constantere temperatuur en geeft een snellere rijs aan het begin van het bakken! Plaats de steen onderin op een rek in de oven maar leg hem niet op de bodem. Verwarm de oven voor op 190° C.
  2. Zeef de bloem boven een beslagkom en meng er de helft van de suiker en het zout door.
  3. Sla de eiwitten schuimig met het wijnsteenpoeder in de staande mixer met vetvrije materialen. Voer langzaam de toeren op tot het eiwit slappe pieken vormt. Dit is het moment om de rest van de suiker beetje bij beetje toe te gaan voegen. Blijf kloppen tot het eiwit stevig is en glanst. Klop niet te lang want overkloppen is ‘rampzalig’ (zie eiwitten…). Meng het vanille-essence erdoor.
  4. Voeg het bloem-suiker mengsel er in 4 delen door. Spatel elk deel er luchtig door en voeg het volgende deel pas toe als het vorige is opgenomen.
  5. Spoel de Angel food cake vorm om met heet water. Vul de vorm met het beslag en sla een paar keer op het aanrecht om grote luchtbellen te laten ontsnappen (? is deze cake niet 1 en al lucht?). Bak de taart 30 – 35 min. voor een 23 cm vorm en 35 – 40 min. voor een 25 cm vorm.
  6. Zet de cakevorm op de kop op een stevige fles en laat een uur afkoelen.
  7. Zet de vorm op z’n zijkant en snijd de kanten los met een mes of spatel. Los de taart op een bord.

De wet van de Angel food cake:
De hoeveelheid eiwit moet gelijk zijn aan de hoeveelheid suiker. De hoeveelheid cakemeel is 1/3 van het gewicht van de suiker!

Let op:
Vet de vorm niet in!!!! Het vet zal het eiwit doen teruglopen. Omspoelen met warm water en niet geheel afdrogen. Het water zorgt voor wat extra stoom tijdens het bakken.

Let op 2:
Laat de cake op z’n kop afkoelen in de vorm! Dit zorgt ervoor dat de cake nog een beetje uitrekt tijdens het afkoelen.

I.s.m. Eke Mariën
Bron: kokenmetkennis.nl

Gerelateerde artikelen