Gerechten

Delen:

Uit haar nieuwe kookboek met de zelfverklarende titel A la Minute maakt groentengodin Mari Maris een even heerlijke als snel te maken combi van paksoi, padeenstoelen en kikkererwten. Over Mari en paddenstoelen gesproken, ken je deze onweerstaanbare snack al?

Je kunt het boek A la Minute met deze link à la minute bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.

Dit is het recept uit het boek:

Licht en tóch vullend, fris­knapperig, beetje pittig, quite umami en binnen tien minuten op tafel. Anything else?

PAKSOI-PADDENSTOELENMAALTJE

300 g shiitakes, in partjes

2 middelgrote uien, gehalveerd en in halve ringen

6 tenen knoflook, fijngehakt

1 klein vers pepertje*, al dan niet met pitjes, fijngesneden

600 g paksoi, in stukjes van 1 cm, het blad fijngesneden

250 g gare kikkererwten of andere lichte bonen**

1 volle theel gemberpoeder

Kikkoman of paddenstoelensojasaus (bij de toko)

handje cashewnoten of pinda’s, geroosterd, grof gebroken

12 takjes koriander, fijngehakt neutrale olie

Een eventueel restant kan in de vriezer. Reken als u zelf weekt (zie p. 189) iets meer dan de helft aan drooggewicht. Ze mogen ook uit blik zijn, wel gespoeld, maar bewaar het blikwater.

 

Verhit een ruime koekenpan of een wok (of twee) met een beetje olie. Bak de shiitakes 2 à 3 minuten op hoog vuur. Voeg als ze mooi gebakken zijn de ui, knoflook, peper en paksoistelen toe en fruit
2 minuten.

Voeg de kikkererwten toe en bestrooi het geheel met gemberpoeder. Druppel er kikkoman of paddenstoelensojasaus over en voeg een bodempje erwten-/bonenwater toe. Schud goed door elkaar en laat het vocht op hoog vuur in zo’n 2 minuten bijna verdampen.

Meng dan het paksoiblad erdoor en maak af met zout en, zover dat nodig is, peper. Bestrooi op het bord met cashews (of pinda’s) en koriander.

VARIATIES

– Laat de kikkererwten achterwege en maak er (rijst)noedels bij.

– Uiteraard kunnen er nog andere groenten meegebakken worden. Denk aan fijne stukjes bloemkool, reepjes paprika, rettich, groene asperge…

 

 

 

Gerelateerde artikelen