Gerechten

Delen:

Merijn Tol schreef een kookboek over de keuken van Beiroet, met de zelfverklarende titel Beiroet. Daaruit maakt ze een van haar favoriete labnehs. Labneh is uitgelekte yoghurt met zout, vergelijkbaar met hangop. Deze labneh heeft een topping  van geroosterde biet, pistache en sumak. Het maken van de labneh gaat net zoals het maken van hangop: leg in een bolzeef een schone kaasdoek of een andere doek, een gewassen t-shirt werkt ook. Giet daar de yoghurt op en laat uitlekken tot je een dikke massa overhoudt.

Dit is het recept uit het boek:

Labneh ma shmandar w fistok

(labneh met gegrilde bietjes, pistache, barberries en sumac)

 

Dit is bijna een soort groentegerecht en een lust voor het oog. Een grote hit als ik kook in Beiroet voor een à la minute dinnerparty. Romige labneh, zoete aardse biet, zuurzoete granaatappelmelasse en knapperige notige pistache. Vers gedroogde barberries vond ik op Souk el Tayeb en ze geven precies die friszure kick samen met de sumak, die het nodig heeft.

Voor 4-6 personen

3 mooie bietjes

olijfolie

granaatappelmelasse

3 el pistachenootjes

1 portie labneh van 300 g

2 el barberries

1 el sumak

Pof de bietjes in de schil in een hete oven enkele uren tot ze zacht zijn. Pel ze, snijd in partjes en meng met wat olijfolie, zout en granaatappelmelasse. Rooster de pistache en hak grof. Spreid de labneh uit over een mooie ronde of ovale schaal. Verdeel de bietjes er mooi over, bestrooi met de pistache, barberries en sumak. Besprenkel rijkelijk met granaatappelmelasse en olijfolie.

Gerelateerde artikelen