Eten

Delen:

Jam is een heerlijke manier om fruit lang te bewaren. De hoge suikerconcentratie zorgt voor een onaangename omgeving voor micro-organismen en verandert de jam in een zoete lekkernij. Van elke fruitsoort kan jam worden gemaakt maar niet elke soort werkt even gemakkelijk mee. Goeie jam valt en staat bij de vorming van een gel. Die ontstaat alleen bij de juiste hoeveelheid pectine, suiker, en zuur in combinatie met een goeie timing van de kooktijd.

 

Ingrediënten

1,5 kiloHokkaido pompoen (liefst biologisch)
100 gramgember
2 tlkardemon (gemalen)
400 gramgeleisuiker
2sinaasappels (sap)
1citroen (sap)
1/2 tlzout
3steriele jampotten van 400ml

Kooktijd

30 minuten

Bereiding (1,2 liter jam)

  1. Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan en halveer ze. Verwijder de pitten met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een ½ cm (niet groter anders moet de jam te lang koken en verminderd de geleivorming).
  2. Rasp of hak de gember fijn. Zet de pompoenblokjes samen met de helft van de gember, de kardemom, geleisuiker, zout, sinaasappel- en citroensap op en breng al roerende aan de kook.
  3. Laat de jam maximaal 5 min. koken en roer regelmatig. De blokjes pompoen moeten zacht worden maar mogen niet uit elkaar vallen.
  4. Haal de jam van het vuur en roer de rest van de gember erdoor (rauwe gember behoud z’n scherpe smaak). Doe de jam over in schone potten en sluit af. De jam is in de koeling enkele maanden houdbaar.

Tip: Deze jam is erg lekker in combinatie met kaas of kan als topping op taarten en cakes.

I.s.m. Eke Marieën
Bron: kokenmetkennis.nl/jam-pectine-en-suiker/

Gerelateerde artikelen