Al is de wijn nog zo lekker, het kan zomaar gebeuren dat een fles toch niet helemaal leeg gaat. Vanzelfsprekend zijn er inmiddels eenvoudige en doeltreffende vacuümmeer-systemen in omloop. De levensduur van de desbetreffende wijn kunt u overigens nog verder verlengen door ‘m over te schenken in een kleine(re) fles en deze – ook rode – in de koelkast te zetten. De optelsom van nog minder zuurstofcontact en de lagere temperatuur houdt de wijn in kwestie nog langer lekker.

Ronduit spectaculair zijn mijn bevindingen met het Coravin-systeem. Dat stelt u in staat om wijn te schenken zonder de fles te ontkurken. Een vlijmscherpe holle naald wordt door de kurk geprikt, waarna de wijn per gewenste hoeveelheid kan worden geschonken. Het geur – en smaakloze edele gas argon ‘dekt’ vervolgens de rest van de wijn in de fles af.

Nu ben ik altijd wat sceptisch rondom dergelijke TelSell-achtig aandoende ‘superuitvindingen’. Maar Coravin heeft mij ondertussen al een aantal keren in de praktijk overtuigd. Ik proefde tijdens verschillende gelegenheden wit, rood, rosé en port, waarvan sommige flessen al bijna een jaar geleden op deze manier waren ‘geopend’. Stuk voor stuk bleken die nog te smaken zoals het eerste glas dat ik er uit proefde.

Nu is het systeem vrij kostbaar: € 299,00. En ook de bijbehorende argon-capsules (per stuk goed voor twintig ‘behandelingen’) verlangen een kassa-aanslag van € 19,95 per twee. Coravin is dan ook niet bedoeld voor eenvoudige wijnen.

Maar voor wie eens wat vaker van een glas mooie wijn wil genieten zonder de hele fles zelf te moeten leegdrinken dan wel daarvoor een heel gezelschap dient op te trommelen, is het een vondst.

Een Coravin winnen? We mogen er een weggeven! Vertel ons je favoriete wijn bij runderrollade.

Harold Hamersma

De Coravin

Bekijk ook eens

  • Runderrollade met rodewijnsaus
    Runderrollade met rodewijnsaus

    René Ameling