Eten

Delen:

Cakes bak je meestal in de oven maar dat is niet noodzakelijk. Met stoom krijg je ook een prima cake met een totaal andere textuur. De hitte toedracht via stoom is efficiënter dan via convectie in de oven. De cake gaart daarom 2x zo snel. Omdat stoom vochtig is blijft de cake lekker smeuïg. Er ontwikkelt zich geen korst omdat de buitenkant niet kan uitdrogen. Cake stoom je in een doek die je in de stoommand hangt. Het is erg belangrijk dat er tussen het deksel en de cake nog genoeg ruimte is voor stoom. Als de cake vlak onder de deksel kan er geen stoom bijkomen en wordt de cake aan de bovenkant niet gaar. Gebruik daarom een diepe stoommand. Dit recept is een afgeleide van de Indische Roti-Kukus. Omdat er geen vet in het cakebeslag gaat – de cake wordt bereid op basis van een klassiek cakebeslag – is het lekker om de cake wat extra smeuïgheid te geven met een laagje witte-chocolade roomkaas topping.

Ingrediënten

5eieren
1zakje vanillesuiker
250 gramfijne kristalsuiker
250 gramzelf rijzend bakmeel
175 ml7-up
2 el + 1tlgroene theepoeder (matcha powder)
200 gramwitte chocolade
200 gramroomkaas

Kooktijd

30 minuten

Bereiding

Bereidingstijd: ± 30 min. Stoomtijd: ± 45 min.

  1. Klop de eieren 5 minuten in een staande mixer met de vanillesuiker en de kristalsuiker tot het volume 4 x is toegenomen en het beslag als een lint van de garde loopt (en dit lint nog 5 seconden zichtbaar blijft op het beslag, zie ook de video van de ultimate citroencake/chococakejes)
  2. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel het er luchtig door. Voeg de 7-up toe en spatel dit er ook door. 
  3. Verdeel het beslag over 2 kommen. Roer door de ene helft het matcha poeder. Bekleed een stoommand met een goed uitgespoelde theedoek (om zeepresten te voorkomen). Vul de vorm afwisselend met laagjes geel en groen beslag. Maak eventueel met een paletmes 8-tjes in het beslag om een nog fijnere marmering aan te brengen. 
  4. Stoom de cake 30 min. boven zacht kokend water met een deksel op de pan. 
  5. Controleer de gaarheid van de cake met een satéprikker. Als deze er droog uitkomt is de cake goed. Haal de stoommand uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Keer de cake met de theedoek op een rek en verwijder de doek voorzichtig. Laat helemaal afkoelen. 
  6. Maak ondertussen de witte chocolade topping. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Mix de roomkaas zacht in een kom en giet er al mixende de witte chocolade bij. 
  7. Smeer de chocolade topping over de taart en laat afkoelen. Doe voor het serveren een theelepel matchapoeder in een theezeefje en bestrooi de taart ermee. Snijd in stukken.

I.s.m. Eke Mariën
Bron: kokenmetkennis.nl

Gerelateerde artikelen