Uncategorized

Delen:

Muffins zijn bijna altijd te droog. Met het recept en de tips van Eke Mariën is dat verleden tijd en krijg je heerlijk smeuïge muffins.

Ingrediënten

250 grampatentbloem
9 grambakpoeder
3 gramzout
350 gramfijne kristalsuiker
50 gramei (1 groot ei)
120 mllijnzaadolie
125 mlkarnemelk
1vanillestokje
1geraspte schil van citroen
1geraspte schil van sinaasappel
125 mlslagroom
200 gramblauwe bessen
2 eetlepelsrietsuiker

Kooktijd

40 minuten

Bereiding

 1. Plaats een ovensteen (broodbak of pizza steen) op een rek net boven de bodem van de oven (op 1/3 hoogte). Verwarm de oven voor op 220 C. 
 2. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en suiker boven een kom en mix 1 minuut.
 3. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schaap er het merg uit met een theelepel. Bewaar de peul eventueel in een pot met suiker dan heb je er later nog plezier van!
 4. Klop het ei los in een beslagkom en mix er de olie, karnemelk, vanillemerg, citroen- en sinaasappelschil door. 
 5. Maak een holletje in de bloem en giet hier de ‘natte’ ingrediënten bij. Mix goed (met een handmixer of garde). Het beslag is erg slap.
 6. Klop de slagroom stevig. En meng het er in delen door. 
 7. Schep de blauwe bessen door het beslag
 8. Vet de muffinvorm in met olie of met papieren bakvormpjes, en vul de holtes bijna tot bovenaan met het beslag. Strooi de rietsuiker erover.
 9. Open de ovendeur voor 10 seconden zodat de oven een beetje kan afkoelen (de stenen houden de warmte vast!) en verlaag de temperatuur naar 200 C. Zet de muffinvorm op de stenen en bak de muffins in  20 min. gaar.
 10. Doe de gaarheidstest met een satéprikker en laat de muffins 5 min. afkoelen in de vorm. Haal ze voorzichtig los en laat afkoelen op een rek.

Tips:

 • Oventemperatuur is belangrijk voor de ‘piek’ in het midden van de muffin. Deze moet een beetje uitbreken. Eerst goed voorverwarmen op een hogere temperatuur zodat de ovenstenen ook goed heet worden. Daarna verlagen.
 • Muffins maak je door de natte ingredienten bij elkaar te mengen en de droge. Daarna worden ze snel en goed gemengd.

I.s.m. Eke Mariën
Bron: kokenmetkennis.nl

Gerelateerde artikelen