Machinepark

Delen:

Bekijk de Philips Airfryer Avance XL op bol.com.

Airfryen, dat je ook grillen met hete lucht zou kunnen noemen, is een populaire vervanger voor het aloude frituren. In een airfryer gebruik je maar een lepel olie en je bent verlost van het ongemak van een pan vol heet vet die bewaard, gefilterd en schoongehouden moet worden, nog afgezien van het afvalprobleem met gebruikte olie. Dan is airfryen een stuk zorgelozer, het enige dat je eraan kwijt bent is wat tijd. Het schoonmaken en schoonhouden is tot een minumum beperkt en je verbruikt heel weinig olie. De beperking ligt in de baktijd en de capaciteit. Een airfryer doet wat langer over het bakproces, en een tweede portie duurt even lang als het eerste. Je kiest dus een airfryer waarmee je liefst in één keer je tafel bedient en je stemt je voorbereidingen af op de baktijd, je kunt immers andere dingen doen terwijl de frieten gebakken worden.

Omdat een airfryer dus in wezen een kleinehetelucht-oven is, kun je er ook andere producten in maken. Dat kan een kippenpootje zijn of met enig beleid een hele kip, maar dat blijft dan toch fietsen met de brommer of snijden met de lepel. De airfryertechniek kent twee populaire uitvoeringen: een pot-model met een frituurmandje onderin en een pan-model met een deksel. Bij het pot-model wordt lucht van bovenaf langs een gloeispiraal in het ‘frituurmandje’ geblazen. Onderin het apparaat is de bodem gewelfd om de hete luchtstroom door de mandinhoud te laten circuleren. Als het mandje vol is zal de heetste lucht de kern van de inhoud moeilijker bereiken, dus er zal tussentijds geschud moeten worden voor een egaal gebruind resultaat. De verschillende aardappelmogelijkheden (diepvriesfrites, koelverse voorgebakken frites of frieten à la minute gemaakt van verse aardappelen) hebben elk hun eigen tijd/temperatuurcombinatie nodig en bij de versgesneden, rauwe frieten zijn ook de aardappelsoort en de leeftijd van de aardappelen van invloed. Nieuwe aardappelen geven het blankste resultaat, oudere aardappelen bevatten meer suiker en zullen daardoor donkerder kleuren. Het ideale frietje heeft een krokante buitenkant en een romig aardappelig interieur. Bij een klassieke friteuse lukt dat niet zonder twee keer te frituren, bij een Airfryer mòet het gewoon in een keer.

De Philips Airfryer Avance XL (bol.com) in deze test is een airfryer met een lade. De capaciteit is twee kilo en er zijn nog extra inzetpannen voor beschikbaar.

Gerelateerde artikelen