Eten

Delen:

In deze video laat Eke zien hoe je bietenmayonaise maakt, en hoe je met deze prachtige donkerroze mayo superleuke souffleetjes maakt! Een chip uit de magnetron erin en klaar is deze prachtige amuse…

 

Ingrediënten

300 mlrode bietensap (fles)
1eiwit
250 mlrode bietenolie
500 grambieten
500 gramneutrale olie
2frietaardappels (bijv. agria)
50 mlzonnebloem- of arachide-olie
zout & peper

Aantal personen

4 personen

Bereiding

  1. Kook het bietensap in tot er maar 3 eetlepels van over zijn.
  2. Klop het ingekookte sap schuimig met het eiwit en doe er wat peper en zout bij. Giet er vervolgens, al kloppende, langzaam de olie bij tot een smeuïge mayonaise ontstaat.
  3. Lepel de mayonaise in espressokopjes en zet deze in de magnetron. Verhit de magnetron op de hoogste stand (800 Watt) tot de mayonaise in de kopjes omhoog komt. Zorg ervoor dat je de magnetron op tijd afzet zodat de mayonaise niet overstroomt.
  4. Keer de kopjes met de warme mayonaise om op een schoteltje.

Bereiding bietenolie (voor ± 3,5 dl)

  1. Was en rasp de bieten.
  2. Verhit het bietenrasp in de olie tot maximaal 90º C en laat de biet ± 30 minuten in de olie trekken op zacht vuur.
  3. Stamp de biet af en toe aan met een pureestamper.
  4. Zeef de olie en doe deze in een maatbeker of literfles.
  5. Laat de olie staan tot de heldere olie zich scheid van het waterige deel onderin de fles (± 1 nacht) en schenk de heldere olie uit de fles.

Bereiding chips

extra benodigd: magnetron, magnetronschaal, mandoline, bakpapier
  1. Borstel de aardappels goed schoon onder de kraan. Schil ze eventueel als de schil hard en dik is.
  2. Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes op een mandoline. Was ze in ruim water. Laat uitlekken op een zeef en dep ze droog op keukenpapier.
  3. Kwast de plakjes aardappel aan beide kanten dun in met olie en leg ze naast elkaar op een magnetronschaal (ik gebruik de ronddraaiende plaat uit de magnetron) bekleed met bakpapier. Bestrooi ze met peper en zout. Ze passen er niet allemaal in één keer op dus je zult meerdere keren moeten ‘bakken’.
  4. Verhit de chips op vol vermogen (800 Watt) voor  3 minuten. Pas de tijd aan als je magnetron een hoger wattage heeft. Draai de chips om en verhit ze nog  3 minuten op half vermogen tot ze goudbruin kleuren.
  5. Doe ze over op een schaal en laat ze afkoelen. Pas als ze helemaal zijn afgekoeld worden de chips krokant.

I.s.m. Eke Mariën
Bron: kokenmetkennis.nl

Gerelateerde artikelen