Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur Maroeska Metz is voortdurend op zoek naar foolproof recepten voor alledaagse dingen. Zo heeft ze onder het motto ‘iedereen kan het’ het maakproces van een brood teruggebracht tot een uur en drie kwartier. Doe uw voordeel.
TURBO BROOD
Binnen 100 minuten een brood bakken….
500 gram meel, kan een mengsel zijn van 250 tarwemeel 250 tarwebloem of in een andere
verhouding, het geeft allemaal niet.
Hoe meer wit meel hoe sneller het brood rijst cq luchtiger wordt.
10 gram zout
7 gram gedroogde gist (een zakje)
Alle ingrediënten, dus meel/zout en gist in de keukenmachine of kneedmachine doen en
draaien. Water op maximaal 30 graden verwarmen(NIET HETER) en dit water door de
vulopening of in de kom aan het meelmengsel toevoegen totdat het deeg als een bal rond
draait. Niet te snel en te veel water in een keer, zie het filmpje.
Het deeg in de machine laten zitten de deksel der op of afgedekt met een theedoek als je de
kneedmachine gebruikt.
Na 15 minuten het deeg 2 minuten laten kneden, knijp er even in, als het te taai is nog een heel
kleine beetje water toevoegen, bij voorkeur weer op 30 graden. Dit na 15 minuten (zet ff een
wekker in je telefoon) weer doen. Dan na 15 minuten het deeg niet weer kneden maar uit de
machine halen en op een werkblad tot een bol vormen, al dan niet met zaden
als zonnebloempitten/ pompoenpitten/havervlokken etc. Deze bol op een vel bakpapier leggen
en met een mes vrij diep inzagen (je kan ook een kruis maken). Het deeg met bakpapier en al in
de gietijzeren pan leggen (Dutch oven) en het deksel er op doen.
Deze koude pan in een koude oven zetten. De oven aanzetten op 200 graden. Na 30 Minuten
het deksel van de pan halen, het brood eventueel beetje met water besproeien(plantenspuit) en
nog even donkerder laten worden. Uit de oven storten op een rek, even 15 minuten wachten
voordat je het brood met een (scherp kartel) mes aansnijdt.