Joël Broekaert, maakte in 2013 ter gelegenheid van 5 mei een receptenboekje voor de bevrijdingsmaaltijd, daaruit maakt Sander Overeinder van restaurant As briochebrood met kinnebakspek en makreelmayonaise. Dit alles met gebruikmaking van een vijftal van de producten zoals die in 1945 boven Nederland gedropt werden. In de video laat Sander ook zien hoe hij mayonaise maakt.
RECEPT (voor 4 personen)
Brochebrood:
1250 gram bloem
600 gram boter of margarine
200 gram eipoeder aangemaakt met 1 kop water (kan uiteraard ook worden vervangen door eieren)
40 gram suiker
20 gram zout
2 deciliter water
30 gram gist
Kinnebakspek met makreelmayonaise:
12 plakken kinnebakspek
200 gram gestoomde makreelfilet
100 gram mayonaise
10 gram gezouten en gespoelde kappertjes
4 plakken briochebrood
grove mosterd
een pluk waterkers of rucola
-Los 250 gram bloem op met de gist in lauw water en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
-Kneed de boter of margarine zacht en meng met de suiker.
-Voeg de rest van de bloem met het zout en het eipoeder toe en kneed tot een stevig en droog deeg. Meng dit deeg met het eerder gerezen deeg en laat op een warme plek 1 uur verder rijzen.
-Kneed het deeg tijdens het rijzen een keer of drie in elkaar.
-Vul een beboterd bakblik tot 1/3 en laat opnieuw rijzen totdat de rand bereikt is.
-Bak het brood af in ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven van 210°C. Smeer de brioche tijdens het bakken in met wat eipoeder aangemaakt met water voor een mooie glanzende korst.
-Stort de brioche voorzichtig op een rooster en laat afkoelen.
-Pluk de makreel, hak de kappers en meng met de (zelfgemaakte) mayonaise. Breng eventueel op smaak met zout en peper of citroen.
-Rooster een plak (afgekoelde) brioche in de oven of een toaster, smeer daar een lik grove mosterd op. Beleg met drie plakken kinnebakspek en een goede eetlepel makreelmayonaise.
-Serveer met een paar takjes waterkers of rucola en eet smakelijk!
TIP: De echte keukenfreak kan er tulpenbollen op zuur bij serveren. Pel de tulpenbol schoon, net als een ui. Giet de pekel van een pot augurken in een pan en breng aan de kook. Voeg de tulpenbol toe van het vuur en laat een nachtje in de koelkast staan.