Delen:
In deze video neemt banketbakker Cees Holtkamp met zijn kleindochter Stella de belangrijkste deegsoorten door.
Dit zijn de samenstellingen:
Pâte sucré :
100 gram boter
100 gram fijne suiker
2 gram zout
250 gram patentbloem
2 eieren
Bladerdeeg :
500 gram patentbloem
100 gram boter
275 gram koud water
10 gram zout
350 gram boter om in te vouwen .
Pie-deeg :
125 gram niervet of reuzel
250 gram patentbloem
2 gram zout
100 gram melk
Vet en bloem door elkaar, dan zout en melk .
Sloffendeeg :
200 gram boter
100 gram basterdsuiker
100 gram fijne kristalsuiker
Half ei
3 gram zout
140 gram Zeeuwse bloem
140 gram patentbloem
14 gram bakpoeder .
Fonceerdeeg :
125 gram boter
125 gram basterd
3 gram zout
Half ei
15 gram water
250 gram patentbloem
5 gram bakpoeder.
Harde wener deeg
100 gram basterd
200 gram boter
Half ei
1 theelepel citroenrasp
3 gram zout
300 gram Zeeuwse bloem
6 gram bakpoeder .
De recepten vind je uiteraard ook in Holtkamps boek De Banketbakker, waarvan sinds december 2020 een nieuwe, uitgebreide uitgave is verschenen. Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube en een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.