De Turkse supermarkt is groentenwinkel en kruidenier tegelijk. Het is een winkelvorm die niet alleen de concurrentie van de supermarkten weet te weerstaan, maar ook de terugkeer van de aloude buurtwinkel belichaamt. Bovendien zit ‘de Turk’ met zijn prijzen op het niveau van de markt waar, zoals bekend , de gulden een daalder waard is. Om die verouderde rekensom te doorgronden hoef je alleen maar het bruidsboeket van verse platte peterselie dat de Turkse super voor een euro verkoopt te vergelijken met de drie armetierige, ingevlogen steeltjes treurnis in een plastic sarcofaagje dat de supermarkt ons voor hetzelfde doel en hetzelfde geld wenst aan te smeren. Maar er is meer, veel meer. In de
Turkse super kun je inmiddels ook terecht voor kardoen, schorseneer, pastinaak en alle andere vergeten groenten plus gedroogde peulvruchten, tal van slasoorten, letterlijk alle kruiden, zuivel en vlees. Marianne Meijerink schreef een gids met de zelfverklarende titel Dat koop je bij de Turk, die ons wegwijs maakt in die overvloed. Ik ging even mee winkelen bij haar ‘eigen Turk’ en trachtte haar informatiestroom tijdens de rondleiding op video vast te leggen. De bedoeling was dat Marianne aansluitend een gerecht zou maken van de boodschappen, maar dan was het epos wel heel erg lang geworden. Zie dus voor het recept van de gevulde artisjokken de video “Artisjokken vullen”.
Reportage
Delen: