Drinken

Delen:

Culinair historica Charlotte Kleyn schreef het boek TREK, waarin ze beschrijft wat men door de eeuwen heen zoal op reis meenam om onderweg te eten. De arak-cocktail die ze voor Foodtube maakt is zowel een heerlijk drankje als een life saver,  want door de toevoeging van limoen werkt deze versnapering ook uitstekend tegen scheurbuik.

Het recept uit TREK staat hieronder. Je kunt het boek met deze link bestellen.

 

Anti-scheurbuikcocktail

met arak, tamarinde en

specerijen

Bontius schreef dat er arak (van suikerriet

en rijst), sake (rijstwijn) of tuak (van gegist

palmsap) in de punch zat. Ik neem heel

goede gerijpte arak uit Java van suikerriet

en gefermenteerde rode rijst van de

Amsterdamse distilleerderij Van Wees,

maar je kunt ook oude rum gebruiken.

100 gram Javaanse palmsuiker (gula djawa)

of bruine basterdsuiker

4 cm gember, in plakjes (schillen niet nodig)

5 stuks steranijs

2 kaneelstokjes

3 kruidnagels

1 eetl. tamarindepasta

150 ml arak of oude rum

sap van 2 limoenen

ijsklonten

Verwarm de palmsuiker met 100 milliliter

water in een pannetje. Voeg, als de suiker

is opgelost, de gember, specerijen en

tamarindepasta toe en draai het vuur uit.

Laat afkoelen en laat een paar uur trekken.

Maak de cocktails per stuk: doe 2 eetlepels

gezeefde siroop met 2 eetlepels arak in een

cocktailshaker, knijp er 1 eetlepel limoensap

bij en vul aan met ijsklonten.

Shake en schenk uit in een glas.

print
Gerelateerde artikelen