Cuisinier Eke Mariën is een groot liefhebber van zeewier en hij snapt niet goed dat zeewier in Nederland zo weinig bekendheid geniet en dus ook amper gebruikt wordt. In een serie video’s voor Foodtube laat hij zien hoe makkelijk kelp of kombu zich tot een smakelijk gerecht laat bewerken. De recepten staan hieronder, ze komen uit zijn boek van aardappel tot zeewier. Je kunt het boek bestellen met deze link en als je dat doet help je Foodtube en een zelfstandige boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
ZEEWIER – RECEPT
Kombusalade en -bouillon
Porties: 4 Bereidingstijd: 30 min. Wachttijd: 30 min.
INGREDIËNTEN1 daikon (ca. 500 g)
2 wortels (ca. 300 g)
5 cm verse gember
3 citroenblaadjes (djeroek peroet)5 gedroogde shiitakes
40 g kombuvellen
½ el zwarte peperkorrels
2 el sesamzaadjes
5 el sojasaus
4 el rijstazijn
1½ el suiker
1 tl geroosterde sesamolie
1. Schil de daikon en de wortels. Snijd de daikon doormidden en snijd 1 helft in plakken van
2 cm. Snijd 1 van de wortels schuin in plakken van 1 cm. Snijd de gember in dunne plakjes.
2. Breng voor de bouillon de daikonplakken, wortel, gember, citroenblaadjes, shiitakes,
kombu en zwarte peperkorrels in 1½ liter water aan de kook. Laat ca. 3 min. zachtjes koken
en verwijder dan de kombuvellen uit de bouillon. Spoel ze goed schoon onder de kraan en
laat ze uitlekken. Laat de bouillon nog 30 min. trekken op zacht vuur.
3. Snijd intussen de rest van de daikon en wortel in flinterdunne reepjes (julienne). Een
mandoline is ideaal hiervoor, maar je kunt ook eerst dunne plakjes snijden met een
dunschiller of kaasschaaf en ze dan met een mes in dunne reepjes snijden. Doe samen in
een kom.
4. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter tot de zaadjes lichtbruin
zijn. Doe over op een bord en laat afkoelen.
5. Leg een paar kombuvellen op elkaar en rol ze strak op. Snijd de rol in flinterdunne reepjes.
Herhaal met de rest van de vellen kombu.
6. Mix de sojasaus, rijstazijn, suiker en sesamolie goed met een garde.
7. Meng de daikon- en wortelreepjes met de kombu, sesamzaadjes en de dressing.
8. Zeef de bouillon en serveer bij de salade.
TIP
– De kombusalade is ook lekker bij de curry van pag. 274.
– Je kunt de bouillon afgekoeld een paar dagen bewaren in de koeling. Erg lekker als
bijgerecht of als basis voor een noedel- of groentesoep.