Mari Maris laat het paddenstoelenseizoen niet ongemerkt voorbijgaan. Voor Foodtube maakte ze tartelettes en pompoensoep. Na deze warme met paddenstoelgerechten in combinatie met room maakt ze uit haar boek Maison Mari gemarineerde verse paddenstoelen die ze combineert met à la minute gemaakte ‘spaghetti’ van pompoen.
In Maison Mari schrijft ze:
De paddenstoelen moeten 1 tot 12 uur marineren
Maakt u zich geen zorgen om uw gezondheid, in
elk geval niet in relatie met de rauwe
paddenstoelen. Door het marineren zijn ze niet rauw meer. De meeste rauwe paddenstoelen zijn
trouwens prima zó te eten, alleen doet het lichaam er helemaal niets mee, dus als voeding tellen
ze niet.
2 takjes salie, gerist en gehakt
4 takjes tijm, gerist en gehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
ca. 1,5 dl witte wijn
citroensap
ca. 600 g gemengde bospaddenstoelen, in plakjes van 4 mm
ca. 1,2 kg (schoon gewicht) pompoen van een stevige soort, zoals hokkaido of butternut
notenolie
milde olijfolie
Meng in een ruime kom salie, de helft van de tijm
en knoflook met ongeveer driekwart van de
wijn*. Voeg half notenolie en half olijfolie olie toe tot het geheel zacht van smaak is. Maak af
met citroensap, peper & zout en meng de paddenstoelen erdoor. Zet goed afgedekt 1 tot liefst 12
uur in de koeling om te marineren. Haal er een halfuur voor serveren uit. Snijd de pompoen in zo
lang mogelijke slierten ‘spaghetti’, doe dat met zo’n apparaat dat daarvoor is, of anders met een
mandoline met opzetstuk, of met de hand (eerst in lange dunne plakken en die in repen). Als u
zulk gereedschap niet hebt en het snijden niets wordt, kan de pompoen altijd nog met de
dunschiller ‘in tagliatelle’.
Fruit de rest van de knoflook in een ruime koekenpan of wok (of twee), voeg de slierten pompoen
en de overige tijm toe. Schenkdruppel er de overige witte wijn over, schep nogmaals om. Maal er
peper & zout over en haal na circa 2 minuten, ofwel zodra de pompoen heet is, van het vuur.
*Wie de smaak wat minder wijnig wenst, brengt de wijn eerst even aan de kook. Laat daarna
afkoelen tot lauw zodat de paddenstoelen niet worden gegaard door de