Stefan van Sprang, patron cuisinier van restaurant Aan de Poel in Amstelveen, maakt een elegant gerecht van gerookte paling met drie bereidingen van aardappel.
Recept:
3x paling
gerookte paling getrancheerd
beurre blanc van paling hieronder beschreven
creme van paling
afsnijsels van de paling met 1 blaadje gelatine opgezet in een klein beetje vocht en doorgedraaid
3x aardappel
puree
Standaard aardappelpuree opgezet met iets meer boter en afgemaakt met kaffirlimoen
kaantjes
Gefrituurde aardappelkaantjes
pommes soufflé
Gepocheerd kwartelei
Zeemelde gestoofd in palingbouillon
Sjalotringen ingelegd in zoetzuur
Klaverzuring blaadjes geplukt
Paling bouillon
Bouillon trekken van de huid van de paling
2 liter water met de huiden van 2 grote palingen
sterk inkoken
2 eetlepels kombu
Gastrique
1 fles droge witte wijn
150 ml witte wijn azijn
1 eetlepel gekneusde zwarte peper
5 sjalotten, gesnipperd
een halve bos verse dragon (blaadjes en stengels)
1 venkel
3 teentjes knoflook
Dit laten trekken, zeven en sterk inkoken
Afmaken
Beide mengen en afmaken met room en boter, op smaak brengen met zout