Solmaz Esmailzadeh en haar moeder Bulbul schreven een Iraans kookboek: Roootin’s Iranian Kitchen. Daaruit maken zijn een stoofschotel van kippendij met walnoot en Perzische rijst met zuurbessen en ghee. Plus de tahdiq, de krokante onderlaag van de rijst die in dit geval uit flatbread bestaat.
Dit heb je nodig:
voor 5 personen
800g kipdijfilet in stukken
1 grote ui (120g, in
kleine blokjes)
100ml olijfolie
150g walnoten
4 el granaatappel melasse
1 tl kurkumapoeder
1 tl milde paprikapoeder
1/2tl zwarte peper
1tl zout
500ml gekookt water
Garnering
sinaasappelzest
verse peterselie (gehakt)
granaatappel pitjes
walnoten (gehakt)
kaneelpoeder naar smaak
Maal de walnoten fijn in een keukenmachine.
Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag 50ml olijfolie
op middelhoog vuur. Leg de stukken kip voorzichtig in de pan,
en bestrooi ze met 1tl zout. Bak ze aan beide kanten goudbruin
en haal vervolgens de kip van het vuur en zet opzij.
Voeg 50 ml olijfolie toe aan een braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de uien toe en bak tot ze glazig zijn. Voeg de specerijen en
de gemalen walnoten toe. Roer het geheel goed en voeg vervolgens
het gekookte water toe.
Breng het geheel aan de kook op een laag vuur. Na ongeveer 10
minuten voeg je de granaatappelmelasse toe. Even goed roeren
en laat het geheel 5 minuten sudderen.
Voeg nu de kip toe en laat de stoofpot met de deksel op de pan,
op een laag vuur ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen. Zorg
ervoor dat je regelmatig roert.
Garneer met verse peterselie, sinaasappelzest en granaatappel
pitjes. Voeg kaneel naar smaak toe en serveer de stoofpot met
Iraanse gestoomde saffraan rijst.
Je kunt het (Engelstalige) kookboek van Solmaz en Bulbul bestellen bij www.roootin.com/shop. Daar vind je ook de zuurbessen en andere kruiden.