Gerechten

Delen:

Banketbakker Cees Holtkamp rekent af met de slechte reputatie van griesmeelpudding. Dankzij uitvoerig onderzoek door dochter Angela Holtkamp kwam aan het licht dat de sleutel tot onweerstaanbare griesmeelpudding ligt in het terugdringen van de hoeveelheid griesmeel en het verlengen van de kooktijd.

Cees en zijn kleindochter Stella Meijles maken de pudding compleet met abrikozensaus en losgeslagen room. Het recept uit De Banketbakker werd iets aangepast en de nieuwe versie kwam terecht in Crisis koken het kookboek voor de quarantainekok met recepten van vooraanstaande cuisiniers.

Voor 6 personen

100 gram gele rozijnen (ik heb per ongeluk blauwe gebruikt, dat werkt ook)
1 liter volle melk
70 gram suiker
schil van een citroen (geen wit)
70 gram griesmeel
een mespuntje zout
50 gram roomboter

Voor de abrikozensaus:
200 gram gedroogde abrikozen
200 gram water
200 gram suiker
Sap van een citroen

Bereiding volgens Mara Grimm
Wel de rozijnen 10 minuten in heet water zetten en giet af in een zeef. Breng ondertussen melk met suiker en de citroenschil aan de kook en laat 5 minuten trekken. Voeg de griesmeel en het snufje zout toe en laat op een laag pitje zachtjes koken. Blijf constant roeren tot het geheel zo gebonden is dat je tijdens het roeren af en toe de bodem van de pan ziet. Bij meneer Holtkamp duurt dat 8 minuten, bij mij bijna een kwartier, dus wees geduldig. Haal de citroenschil eruit en roer de boter in kleine stukjes door de griesmeelpap. Roer tot slot ook voorzichtig de rozijnen erdoor. Dit is het moment waarop je op de bank kunt gaan zitten met die pan lauwwarme goddelijke pap. Heb je een beetje ruggengraat, dan giet je alles in een natgemaakte puddingvorm en laat je de pudding 6 uur in de koeling staan. Plaats vervolgens een bord op de puddingvorm. Draai hem om, schud even los en serveer op kamertemperatuur.

Abrikozensaus
Voor de abrikozensaus laat je de abrikozen een paar uur in water wellen. Vervolgens doe je ze samen met het water, de suiker en het citroensap in een pan. Breng aan de kook en laat een half uurtje sudderen. Pureer glad met de staafmixer of in de keukenmachine.

De recepten vind je uiteraard ook in Holtkamps boek De Banketbakker, waarvan sinds december 2020 een nieuwe, uitgebreide uitgave is verschenen.  Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je zowel Foodtube als een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Gerelateerde artikelen