Gerechten

Delen:

Deze geurige curry komt uit Thailand en Maleisië. Het wordt met rijst geserveerd en soms met ingemaakte gember of ‘achat’ een bijgerecht gemaakt van komkommer en chili geweekt in azijn en suiker.

Ingrediënten

3 elzonnebloemolie
1 kgstoofvlees, vet eraf gesneden en in blokjes van 5 cm (halslap)
1grote ui, dun gesneden
1 elvers geraspte gemberwortel
4knoflooktenen, geperst
1 elgemalen koriander
1 elgemalen komijn
1½ tlpaprikapoeder
1 tlcayennepeper
¼ tlgemalen kardemom
1klein kaneelstokje, door de helft gebroken
1 blijkkokoscrème (400 g)
450 mlrundvleesbouillon (blokje kan ook)
1 eltamarindepasta
1 tllichte muscovado suiker
1 elThaise vissaus
450 gvastkokende nieuwe aardappels, door de helft gesneden
zeezout en vers gemalen zwarte peper
grof gesneden verse koriander om te garneren
ringetjes rode chilipeper om te garneren
gestoomde jasmijnrijst, om bij te serveren

Kooktijd

120 minuten

Aantal personen

6 personen

Bereidingswijze

  • Verhit de helft van de olie boven een hoog vuur in een vuurvaste stoofpan met een deksel. Bereid het vlees in porties en bak tot het aan alle kanten mooi bruin gebakken is. Leg het op een bord en bak de rest van het vlees. Zet weg.
  • Verlaag het vuur naar middelhoog en doe de rest van de olie in de stoofpan. Doe de ui erbij en bak 6 tot 7 minuten tot deze zacht is en aan de randjes bruin begint te kleuren. Voeg de gember en de knoflook toe en bak 1 minuut, doe er dan de kruiden bij en bak nog een minuut. Voeg de kokoscrème toe, een lepel per keer, en bak ongeveer 30 seconden na elke lepel.
  • Doe het vlees terug in de pan en roer de bouillon, suiker, tamarinde en Thaise vissaus erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe, doe de deksel op de pan en zet het vuur op het allerlaagste pitje. Laat het geheel 45 minuten zachtjes pruttelen. Na 45 minuten kan je de aardappels erdoor doen, laat nog 45 minuten in prutellen tot de aardappels gaar en zacht zijn. Je kan ook in de oven stoven. Zet je oven op 150° C.
  • Schep de curry op verwarmde borden met de rijst en strooi de koriander en chiliringetjes erover, serveer.
Gerelateerde artikelen