Gerechten

Delen:

De soes -het jonge neefje van de moorkop- is een ouderwets feestartikel. Cees Holtkamp maakt ze samen met zijn -toen zesjarige- kleindochter Stella. Wie soezen maakt, kan ze klassiek vullen met slagroom, er een soezentaart van maken of ze juist hartig maken met kaas.

RECEPT
100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
100 gram bloem
200 gram geraspte oude kaas
4 eieren

Werkwijze:
-Verhit al roerend het boter/melk/water mengsel tot het kookt
-Neem de pan van het vuur en klop er de bloem door
-Zet de pan daarna weer terug op laag vuur en blijf roeren, na ongeveer twee minuten is de het deeg gaar. Haal de pan weer van het vuur en klop een voor een de eieren door het deeg, klop tot er een gladde massa ontstaan is.
-Spatel de geraspte kaas door het deeg, gebruik (in gewicht) een deel kaas op twee delen deeg.
-Spuit de deegbolletejes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif die in een oven van 190 graden. Haal de kaassoezen na twintig minuten uit de oven, laat ze afkoelen en serveer lauw.

Het recept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Tip: kaassoezen kunnen goed ingevroren worden in een dichtgebonden plastic zak. Voor het serveren opwarmen in de oven.

print

Gerelateerde artikelen