Frans Bon, chefkok/productontwikkelaar bij Apollo/Solina, maakt een gerecht met gebakken kalfslever, shi-take, linzen, aardappel en koffie. Dit ensemble serveert hij op een aardappelgalette.
Recept:
Kalfslever met linzen, rode port /koffiejus, oesterzwammen en appel op aardappelgalette
Ingrediënten voor 10 personen:
10 plakjes kalfslever circa 120 gram, Apollo kruidenmelange voor vlees no added salt, Apollo saltwell zeezout
Bloem, boter
2 appels , oesterzwammen 400 gram, 5 aardappels
1 klein sjalotje, 250 gram uitgelekte linzen uit blik of voorgeweekte droge
1 kopje Caffè di Mauricio espresso, 1 dl rode port , 2 dl Apollo demi –glace, Apollo peper uit de molen
Voorbereiding – mise en place :
Maak eerst de aardappelgalettes. Schil de aardappels, snij ze in zeer dunne plakjes met behulp van een mandoline en bak deze op de bakplaat in een rondje mooi krokant. Gebruik hiervoor gesmolten boter.
Snij de appels in dunne plakjes , snij de oesterzwammen eventueel bij en snij het sjalotje in fijne blokjes.
Kruid de lever met de vleeskruiden, haal ze lichtjes door de bloem en bak ze rose aan in wat boter. Haal uit de pan en laat rusten. Bak de appelschijfjes in de pan en voeg de oesterzwammen toe. Haal ook deze uit de pan. Bak nu de sjalotjes in een klontje boter aan, voeg de linzen toe, blus af met een scheutje koffie en de port, laat iets inkoken ,voeg een flinke scheut demi – glace toe en laat nog even trekken. Maak eventueel af met peper uit de molen , saltwell en een klontje boter.
Presentatie – serveren :
Plaats de aardappelgalette op het bord, verwarm de lever, de appel en oesterzwammen nog even en dresseer deze op de aardappel. Nappeer met de saus met linzen. Decoreer met cress.