Twee van de bekendste Hollandse snoepjes, het Haagse hopje van Rademaker en King pepermunt, zijn in Zweedse handen. Het hopje wordt inmiddels in Italië geproduceerd, maar King pepermunt komt nog steeds uit Sneek. Al is Tonnema niet meer de afzender en ontbreekt op de rol ook het intrigerende conterfeitsel van doctor Van Hamel Roos die nog decennia na zijn onverlijden (in 1935) de kwaliteit van King heette te bewaken.
Geen snoepje zo wit en sober als een King pepermuntje, waar je minutenlang op zult moeten sabbelen omdat je het alleen op straffe van brekende kronen direct kunt doorbijten. Een kerkelijke versnapering ook, getuige de tekst van het Pepermuntlied van Stef Bos:
pepermunt/
als de preek je gaat vervelen/
als je niet meer luisteren kunt/
pepermunt/
de protestante heroïne voor de gereformeerde junk/
King is niet het enige Nederlandse pepermuntje, uit Dokkum komt de Wilhelmina pepermunt van Fortuin Dockum die niet zoals King uit deeg gestoken wordt, maar van poeder geperst. Aan King is door de decennia heen niet of nauwelijks gesleuteld. Onlangs werden de letters van het vertrouwde donkerblauwe logo van hun allerscherpste puntjes ontdaan en kwam er een verandering in de rode sierband aan de uiteinden van de rol. De variëteit extra strong kwam erbij.
Momenteel organiseert King een acroniemenprijsvraag met de titel Acroking. In zo’n acroniem moeten de letters van het merk de afkorting van de kwaliteit vormen. De merknaam King blijkt al een acroniem te zijn, de letters staan voor het brave ‘Kwaliteit In Niets Geëvenaard’. In het verre verleden -toen dr Van Hamel Roos nog leefde- werden acroniemen vaak bedacht door ontevreden consumenten. Hier Eet Men Afval was er een voor de HEMA, Help Duwen voor Harley Davidson (HD), Duitse Kinder Wagen voor DKW en voor het allang vergeten sigarettenmerk Sopla: Stinkt Ontzettend Probeer Liever Andere.
De acroniemenwedstrijd was aanleiding voor een demonstratie van het maken van pepermunt door King-queen Adrie Bos, die in Sneek de functie van Supply Project Leader vervult. In de video laat Adrie de King-methode van pepermunt maken zien, die weer anders is dan de techniek die cuisinier Bert van Buschbach mij eerder demonstreerde.
RECEPT
50 gram gelatine
125 ml lauwwarm water
10-20 druppels pepermuntolie
500 gram poedersuiker
-Los 50 gram gelatine op in 125 ml lauwwarm water en voeg er tien tot twintig druppels pepermuntolie door, al naar gelang de gewenste sterkte
-Meng dat door een pond poedersuiker
-Rol het deeg uit tot een millimeter of vier dikte en steek er pepermuntjes uit. In Sneek doen ze dat pas wanneer het stempel gezet is.