Topinamboer, ook wel bekend als aardpeer of Jerusalem artichoke, is een ex-vergeten groente. Bj Restaurant Kwekerij DeKas in Amsterdam stond de aardpeer 17 jaar geleden al op de kaart, dus die heeft daar nooit de status van vergetelheid gehad. Nu het topinamboer-seizoen weer begonnen is heeft chefkok Jos Timmer de taak om er iets mee te verzinnen. Hij maakt een salade van gerookte topinamboer met kappertjesblad en topinamboerchips.
Benodigdheden: 2 pp
3 stukken topinamboer, gewassen en het bovenkantje afgesneden
Dashi (Japanse bouillon)
puree van topinamboer
melk
beurre blanc
azijn
gerookte olie
kappertjes
azijn
molenzout
pof de topinamboer in hun geheel op de barbeque
snijd de topinamboer in de lengte door en breek ze nog een keer een beetje door.
Kook dashi met puree van aardpeer en melk. Maak de saus af met beurre blanc en azijn.
Salsa verde: gerookte olie, kappertjes en augurk.