Chefkok en kookboekauteur Titi Waber schreef een boek met vijftig soorten sambal. Nadat ze eerder voor Foodtube sambal belado maakte, laat Titi ons in deze video zien hoe je de populairste sambal van Nederland maakt: Sambal Badjak. Je kunt deze sambal bij alle soorten gerechten eten, op je boterham smeren of zelf in de pasta Bolognese doen. Titi gebruikt het (ook) graag op een oerhollandse boterham met pindakaas.
Je kunt Titi’s boek Sambal, 50 recepten met pit hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.
Dit is het recept voor sambal bajak uit het boek:
Ingrediënten:
7 rode lombok
10 rawit peper
4 sjalotjes
3 knoflookteentjes
3 blaadjes salam
3 blaadjes djeruk purut
30 g laos, gekneusd
1 stengel sereh, gekneusd en in de knoop
1 el terasi
2 el tamarindepasta
10 g gula djawa
0,5 el zout
50 ml plantaardige olie
Bereidingswijze:
Snijd de pepers, sjalotjes en knoflook in stukjes en dan maal ze fijn in de blender.
Verwarm de olie in een koekenpan. Bak de terasi eerst op een laag vuur . Voeg daar na een paar minuten de laos, sereh, salam blaadjes en djeruk purut blaadjes aan toe.
Voeg vervolgens de fijn gemalen ingrediënten, tamarinde en gula djawa toe.
Roer alls goed door en bak de sambal op het laag vuur tot er rood gekleurde olie uitkomt. Breng de sambal op smaak met zout.