Gerechten

Delen:

In haar boek Amazing Asia verzamelt Emma de Thouars een groot aantal Oosterse gerechten, die ze vaak zelf ter plekke ontdekt heeft. Grote indruk op haar maakten de scallion pancakes zoals die bijvoorbeeld in Taiwan op straat verkocht worden. Ze zijn ter plekke bekend als Cong you bing, de correcte Nederlandse titel zou bosui pannenkoek zijn, maar dart klinkt gelijk een stuk kinderachtiger. Emma meldde zich in de Foodtube keuken met een bos uien en een tas vol smaakmakers en liet zien hoe ze haar favoriete street food maakt.

 

 

 

 

 

 

 

Het recept uit Amazing Asia gaat als volgt:

De perfecte scallion pancake is knapperig van buiten en van binnen chewy met veel laagjes.
Die laagjes creëer je door olie op de uitgerolde pannenkoek te smeren, die op te rollen en
opnieuw uit te rollen. Voor extra lagen en dus perfectie doe je dit twee keer. De eerste keer
alleen met olie, de tweede keer voeg je bosui toe. Als je daar geen zin in hebt kun je de
eerste rol ook overslaan, dan worden je pannenkoekjes ook al heerlijk, maar niet perfect.
Personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten + 30 minuten wachttijd

Ingrediënten
360 g bloem + extra om te bestuiven
½ theel. zout
5 bosuien
4 eetl. neutrale olie + extra om in te bakken
2 theel. sesamolie
2 theel. grof zeezout
Dipsaus
2 eetl. lichte sojasaus
2 eetl. zwarte azijn
1 theel. geroosterd sesamzaad
½ theel. suiker
1 theel. chili-olie

Bereidingswijze
Doe de bloem samen met ½ theelepel zout en 280 ml kokend water in een grote kom en
meng met stokjes of een vork tot een geheel. Kneed nog circa 1 minuut met de hand tot het
deeg goed samenkomt. Het is best een nat deeg, dat hoort, weersta de verleiding om extra
bloem toe te voegen. Maak je handen eventueel wat vochtig, zodat het deeg niet aan je
handen plakt. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten tot 2 uur rusten.
Snijd ondertussen de bosui in dunne ringen, meng de neutrale olie met de sesamolie in een
bakje en doe het grove zeezout in een ander bakje. Maak de dipsaus door alle ingrediënten
te mengen.
Bestuif je werkvlak met bloem en stort hierop het deeg. Snijd in vier delen. Dit gaat het best
met een deegkrabber, maar met een mes kom je ook een heel eind.

Rol een stuk deeg uit tot een rechthoek van 25 bij 35 centimeter en zorg dat de lange kant
naar je toe ligt. Bestrijk het deeg met een dunne laag van het oliemengsel en rol het deeg
heel strak op van je af. Rol het deeg nu de andere kant op, in de vorm van een slak. Druk het
deeg met je hand een beetje plat en rol het uit tot een rondje van 20 tot 25 centimeter.
Bestrijk het deeg licht met het oliemengsel en bestrooi met zout en bosui. Rol het weer op
dezelfde manier eerst strak in een dunne rol en vervolgens in een slakvorm. Rol met de
deegroller uit tot een rondje van 20 tot 25 centimeter. Herhaal met de rest van de
ingrediënten.
Verwarm een flinke laag neutrale olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de
pannenkoeken in 3 minuten per kant goudbruin. Giet eventueel wat extra olie in de pan als
je de pannenkoek omdraait. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd in punten en serveer met
de dipsaus.

Bewaren
Scallion pancakes zijn heel goed van tevoren te maken. Je kunt ze dan het beste invriezen
met bakpapier en rechtstreeks vanuit de vriezer bakken. Door ze in te vriezen voorkom je
dat ze plakkerig worden en je ze kapottrekt. Reken voor bevroren pannenkoeken een extra
minuut baktijd.

print
Gerelateerde artikelen