Begin vorige eeuw wist nog nauwelijks iemand in Nederland wat een restaurant was. Ondertussen popt het ene na het andere nieuwe restaurant op. In het boek Primeurs en Delicatessen (boek kopen) wordt de ontwikkeling van de Hollands haute cuisine geschetst aan de hand van de geschiedenis van Dikker & Thijs. Een eeuw geleden werd deze fameuze combinatie van een restaurant en een winkel opgericht door Henri Thijs en Frederik Dikker. Ronald Hoeben en Roselie Kommers vertellen het verhaal van dit eetpaleis, dat in 1957 behoorde tot het handjevol Nederlandse restaurants dat voor het eerst met een ster in de Michelingids vermeld werd. Het adres werd een leerschool voor menige ambitieuze jonge kok: een plek in de keuken of de bedienig van Dikker & Thijs gold als een garantie voor later succes. Onder de vele jonge cuisiniers die er het vak leerden was Cees Helder, die zich later tot ’s lands allereerste driesterrenchef zou ontwikkelen.
In de turbulente jaren tachtig gaf Joop Braakhekke sjeu aan de zaak. Eer Braakhekke zich met Jon Sistermans in De Kersentuin op de nouvelle cuisine stortte, wist hij Dikker & Thijs tot een internationale hot spot om te toveren, waar wereldsterren soupeerden. Via de geschiedenis van Dikker & Thijs beschrijft Primeurs en Delicatessen de stormachtige ontwikkelingen van het Betere Eten in de Lage Landen, een verhaal dat eerder nog niet opgetekend was.