Gerechten

Delen:

Aardpeer behoort tot de kaste van tot voor kort vergeten groenten. Ooit had aardpeer de rol van aardappel.

Uit haar boek A la minute maakt Mari Maris een soep op basis van aardpeer, alias topinambour, Jerusalem artichoke ofwel Jerusalem fartichoke.

Je kunt Mari’s boek met deze link bestellen en al je dat doet help je zowel Mari als Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.

Dit is het recept uit het boek:

Best wel een maaltijd aardperensoep
400 à 600 g aardpeer, geschild, in grove brunoise
4 tenen knoflook, fijngehakt 2 laurierblaadjes
1 stengel citroengras (sereh)*, gekneusd
160 g oranje linzen of parelgort, naar smaak
citroensap
4 handjes hazelnoten, geroosterd, grof gebroken
olijfolie of boter
eventueel: notenolie of room

* Wat over is kan in de vriezer

Verwarm een ruime pan met een scheutje olie of een lekkere klont boter. Fruit daarin de
blokjes aardpeer tot ze geroosterde randjes krijgen. Meng de knoflook erdoor, voeg de
laurierblaadjes en het citroengras toe en laat nog 1 minuut staan.
Schenk er water op tot alles ruim onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en
laat in 15 à 25 minuten zachtjes gaar pruttelen (dat ligt er een beetje aan hoe fijn u de
aardpeer gesneden hebt).
Schep er 4 flinke lepels aardpeer uit en houd apart. Vis ook de laurierblaadjes en het
citroengras eruit. Pureer de aardpeer in
 de soep glad en voeg de linzen of parelgort toe
(voor een kruidiger resultaat kunt laurier en citroengras weer terug doen). Breng weer
aan de kook en laat in nog 15 à 20 minuten rustig gaar pruttelen.
Doe de apart gehouden aardpeer terug in de soep en maak hem op smaak met wat
citroensap, peper en zout. Schenkzwier er na het opscheppen eventueel een straaltje
notenolie of room in en strooi de hazelnoten erover.

VARIATIES

–  Rasp er na het opscheppen wat Parmezaan over.
–  Meng er voor een frisse toets vlak voor het serveren twee Granny
Smith appelen in fijne brunoise door.
–  Voor een tikje extra pit kan er de laatste 3 minuten fijngesneden 
prei door, een plukje per persoon.
–  Extra pit kan ook komen uit een mespuntje mosterdpoeder dat 
met de
knoflook mee wordt gefruit.
–  Gebruik in plaats van laurier en citroengras ras el hanout als
smaakmaker.

print
Gerelateerde artikelen