Uit haar boek GROENTEN (met zo’n 800 groentenrecepten) maakt Mari Maris een klassieke lekkermaker: aïoli. Ze doet dat met een vijzel waarin je de knoflookpulp een mooie consistentie geeft.
Je hebt nodig:
4 tenen knoflook, geplet
citroensap
l eidooier
ca. 1/2 dl olijf- en
zonnebloemolie
In GROENTEN schrijft Mari:
Een mooi voorbeeld van de grootsheid van eenvoudige gerechten.
Een doodgewoon sausje dat bij iedere supermarkt te koop is. En vaak
niet eens zo gek smaakt. Maar! Hoewel fabrieks-aïoli vaak verkocht
wordt in een plastic bakje dat eruitziet als een vijzel (had u in die
malle bakjes ook nog nooit een vijzel gezien? Bij mij duurde het jaren
voor ik de link legde) wordt het er doorgaans niet mee gemaakt – en
dáár zit ‘m de kneep. Gevijzelde knoflook, u weet niet wat u proeft.
Ineens is het een kleine moeite.
Wrijf de knoflook in de vijzel tot puree. Meng er een paar druppels citroensap en
vervolgens de eidooier door.
Klop er met de garde druppelsgewijs olie bij tot u een smeuige, staande saus hebt.
Ik kies half zonnebloem, half olijf omdat de smaak dan beter vrijkomt. Vind ik.
Daar hoeft u het niet mee eens te zijn. Maak op smaak met peper & zout.
VARIATIES
-Vijzel een handje verse kruiden, zoals dragon of peterselie, mee voor een groene
versie.
– De saus mengen met Griekse yoghurt maakt hem in één zwiep on-authentiek,
maar ook lichter, in alle opzichten.
SERVEERSUGGESTIES: aioli kan altijd en overal waar mayonaise kan, van brood
tot op de paella. Si señor, dat doen ze! – en het werkt.
HOUDBAARHEID: 4 dagen zeker.
Je kunt het boek GROENTEN bestellen met deze link en als je dat doet help je zowel Foodtube als een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.