Jigal Krant, auteur van twee kookboeken over de keuken en de smaken van Tel Aviv, laat zien hoe je amba maakt. Amba is een frisse saus die bij tal van gerechten ingezet kan worden, onder andere bij de deconstructed sabich die Jigal elders op Foodtube maakt.
Dit is het recept voor amba uit TLV Vegan, Land zonder melk en honing:
1 grote onrijpe mango
175 g gedroogde mango
1 el fenegriekzaad
60 ml wittewijnazijn
2 tl geel mosterdzaad
sap van 1 citroen
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
2 el zonnebloem- of arachideolie 2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el gemalen kurkuma
Schil de verse mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Knip de gedroogde mango met een schaar in kleine stukjes. Kneus het fenegriekzaad in een vijzel. Breng de verse en gedroogde mango in een steelpan aan de kook met de wijnazijn, fenegriek, het mosterdzaad, citroensap en 400 milliliter water. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel extra water toe, als de boel dreigt droog te koken.
Wrijf intussen het koriander en komijnzaad fijn in de vijzel. Verhit in een kleine pan de olie en fruit hierin de knoflook. Voeg voordat de knoflook gaat kleuren de koriander en komijn toe, zodat je een dikke pasta krijgt. Roer even goed door en haal de pan na
1 minuut van het vuur.
Draai de mangobrij, specerijenpasta en kurkuma in een krachtige keukenmachine tot een gladde puree. Dat duurt zeker 5 tot 10 minuten. Breng op smaak met 2 theelepels zout en voeg zo nodig water toe om de amba te verdunnen.
In de ijskast blijft amba zeker drie weken goed. Handig om te weten: amba laat zich heel goed invriezen en ontdooit relatief snel.
Het boek ‘Land zonder melk en honing’ is een vegan versie van zijn prijswinnende boek TLV dat ook geïnspireerd is door de keuken van Tel Aviv. Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.