Zelfgemaakte bouillon is heel wat anders dan bouillon van een blokje. Maak zelf de basis voor een heerlijke soep of saus.
Ingrediënten
een paar flinkekalfsbotten3 literkoud water
een stukprei
(stelen van) een bosjepeterselie
2laurierbladen
een paar takjestijm
1winterpeen
2grote uien
Kooktijd
340 minutenAantal personen
10 personenBereiding
Leg de botten in een ovenschaal in een zeer hete oven of onder de grill en laat ze goed bruinen. Hoe bruiner de botten, hoe lekker de bouillon. Leg de gebruinde botten in een grote pan en doe er het koude water bij. Deglaceer de ovenschaal met witte wijn of water en voeg dat met aanbaksels en al aan de pan toe. Breng de bouillon aan de kook, zet daarna het vuur lager en schep regelmarig het schuim van het oppervlak met een schuimspaan. Zet na drie uur het vuur uit, verwijder de botten, zeef de bouillon en laat het afkoelen. Schep als de bouillon is afgekoeld de laag vet van het oppervlak. Nu is de bouillon klaar voor gebruik!
Tip: vries porties bouillon in voor later gebruik.
Nog een tip: Laat de bouillon na het zeven verder koken tot de helft van de vloeistof verdampt is (inkoken). Nu ontstaat er fond, die de idelae basis is voor sauzen.