Eten

Delen:

Het heeft even geduurd, maar eindelijk was-ie er dan toch: de pornomossel uit het Franse gaatje. Die titel behoeft enige uitleg. De meeste Zeeuwse mosselen komen uit de Waddenzee eer ze in Yerseke verwaterd worden voordat ze naar de consument gaan ( verwateren houdt in dat het zandvrij spoelen door het heldere Zeeuwse water). Het is daarbij ook nog belangrijk uit welk deel van de Waddenzee de mosselen komen want de vetste mosselen, die met de meeste inhoud dus, komen uit de meest planktonrijke gebieden, Zo’n gebied is een geul die ter plekke bekend staat als het Franse gaatje, Het is rijk aan plankton en er zijn relatief weinig mosselpercelen.

Deze mosselen kunnen hun schelp nauwelijks nog dicht krijgen door de hoeveelheid vlees die erin zit en bijgevolg worden ze als pornomossel aangeduid. D.P. Arkenbout vertelt waar je op moet letten eer je mosselen gaat koken en dat geldt niet alleen voor de pornomossel maar voor alle mosselen.

Gerelateerde artikelen