In dit tweede deel van een driedelig dim sum college van Titi Waber, laat Tito zien hoe je dumplings maakt. In het eerste college gebruikte ze kip en garnaal om Sieuw Mai mee te maken, in deze aflevering maakt ze naast ha kauw van garnaal ook een vegetarische versie.
Vulling voor dumplings
- Gamba vulling
- 250 gr rauw gamba
- 100 gr bamboescheuten
- 2 el soy light
- 3 st lente ui
- 1 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 3 theelepel maizena
- 2 theelepel sesamolie
- 1 el suiker
- Zout desgewenst
Bereidingswijze:
Hak de gamba, gember en knoflook heel fijn.
Snij de bamboescheuten in kleine blokjes. Snij de lente ui in kleine ringen.
Meng alle ingrediënten goed. Proef de vulling of het op smaak is *.
Laat de vulling 15 minuten in de koelkast rusten voor het gebruik.
Vouw de dumpling en stoom ze 8 minuten lang.
TIPS:
- Zorg dat de gamba uitgelekt zijn. Dep, als het nodig is de gamba droog. Dit doe je zodat de vulling niet waterig wordt.
- Kook een klein laag water in een steelpan. Doe een theelepel vulling erin en kook het voor een paar minuten. Proef of de vulling al op smaak is. Zo niet, voeg snufje zout toe.
- Na het vouwen, kun je de dumplings in de vriezer bewaren. Wanneer je ze weer wilt gebruiken, haal ze uit de vriezer en direct stomen. Je hoeft ze niet eerst laten ontdooien.
- Stoom de dumpling niet langer dan 10 minuten, anders wordt de vel soppig en de vuling hard en taai.
- Paddenstoelenmix vulling
● 100gr shi itake | |
● 100gr black fungus | |
● 1bos lente ui, fijn gesneden ● 2 teentjes knoflook ● 2 cm verse gember ● 2 el maizena ● 2 el soy light ● 2 theelepel sesamolie | |
Als je verse paddenstoelen gebruikt: ● hak de ze heel fijn. ● Verwarm 2 el plantaardige olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen beetgaar. ● Laat de gebakken paddenstoelen uitlekken en afkoelen.
Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt: ● Kook een ruim water in een steelpan. ● Wanneer het water kookt, doe de gedroogde paddenstoel in de pan. Dek de pan af en kook ze 10 minuten lang. ● Vervolgens giet het water uit en laat de paddenstoelen goed uitlekken en afkoelen.
Bereidingswijze:
Hak de paddenstoelen fijn. Snij de gember en knoflook heel fijn. Snij de lente ui in kleine ringen. Meng alle ingrediënten goed en breng ze op smaak.
TIPS: ● Extra smaakmakers: hoisin (1 eetlepel) en 5spice (1 theelepel) ● Laat de vulling altijd even ‘rusten’ voor het gebruik. De zetmeel gaat zijn werk doen en de vulling wordt stevig zodat het makkelijker wordt bij het vouwen. |