Delen:
Titi Waber maakt sieuw mai, gestoomde dim sum met een vulling van kippendij en garnalen. Daarbij maakt ze een simpele saus van ketjap en gember. Tussendoor vertelt Titi over de oorsprong en achtergrond van dim sum en geeft ze tips voor de thuisbereiding. Op Foodtube vind je van Titi Waber ook een videorecept voor dumplings.
Dit is de receptuur plus een paar handige tips:
SIUMAI
Benodigdheden:
250 gr Kippendijen
50 gr Gamba
2 st Lente/bos ui
2 teentjes Knoflook
½ duim groot verse Gember
3 theelepel Light Soy sauce
2 theelepel Sesam olie
2 theelepel Kippenbouillon poeder
5 theelepel Maizena
Zout
Wonton vellen
Bereidingswijze:
Farce/vulling
- Maak de kippendijen en gamba heel fijn in de keukenmachine. Zet ze daarna in een ruime kom.
- Hak de knoflook en gember heel fijn. Je kunt dit ook doen met de keukenmachine.
Vervolgens snijd de hele bosui in fijne ringetjes.
Doe deze kruiden in de kom.
- Voeg de light soy, maïzena, kippenbouillon en sesam olie toe.
- Meng de farce goed.
- Proef of de farce goed op smaak is => Kook een laag water in de pan. Als het water gekookt is doe een thee lepel farce in. Laat het garen, ongeveer 3 a 5 minuten. Proef of de farce goed op smaak is.
- Voeg wat zout toe en breng de farce op smaak.
Wonton vellen
- Snij elke hoek van de vellen af.
- Bedekt de vellen met plastic folie, de vellen drogen snel uit.
Saus:
- Ringen van lente ui, alleen de groene stuk
- Dunne reepjes verse gember
- Light soy sauce
- Een paar druppels sesamolie
- Meng ze samen
TIPS:
- De farce van de siumai moet rauw zijn. Je kunt allerlei soorten farce maken: vlees, vis of helemaal vegetarisch/vegan. Gebruik altijd maïzena of andere soorten zetmeel (aardappel- of tapiocazetmeel) om de farce te binden.
- Gebruik bananablad of bakpapier om de siumai te stomen. De grootte van de bananablad of bakpapier is kleiner dan de diameter van het stoommandje of de stoompan. Zodat de stoom makkelijk eruit kan. Stoom de siumai tussen 8 en 10 minuten lang. Wanneer het te lang gestoomd is, worden de vellen heel zacht en soppig. Gebruik dus een (kook)wekker.
- Je kunt siumai ongeveer 2 maanden lang in de diepvries bewaren. Na het vouwen bewaar siumai in een diepvries bakje. Wanneer je het wil eten, haal de siumai uit de diepvries. Je kunt ze direct stomen ( 10 minuten) of eerst laten ontdooien.
- Zout voeg je op het laatst toe. De sojasaus en kippenbouillon bevatten veel zout. Daarom proef je de farce eerst voordat je zout toe voegt.