Drinken

Delen:

Koffiedocent Joost Leopold van Leopold Koffie School maakt espresso macchiato en latte macchiato. Twee koffiedranken op basis van espresso en melkschuim. Om tot een goed resultaat te komen moeten zowel de koffie en de melk optimaal van kwaliteit zijn. Voor de melk geldt dat je met volle melk moet werken, de espresso moet goed geconcentreerd zijn en van vers gemalen, vers gebrande bonen gemaakt. Alleen dan krijg je een espresso met een compleet smakenpalet van zoet en bitter tegelijk.

Joost laat zien hoe je het beste schuim maakt door een kolk in de kan te maken tijdens het verwarmen en ervoor te zorgen dat de stoompijp na elke schuimbeurt schoongemaakt wordt met een doek. Zo voorkom je dat achtergebleven melk vervuiling veroorzaakt.

Macchiato betekent bevlekt. In het geval van een espresso macchiato is de koffie bevlekt met een kring melkschuim aan het oppervlak, bij een latte macchiato is dat precies andersom. Door de speciale schenktechniek blijft het schuim bovenop de koffie liggen en drink je de koffie onder het schuim vandaan. Daarbij vermijd je het drinken van het bitterder schuim zelf.

Latte macchiato wordt gemaakt in een hoog glas dat eerst helemaal gevuld wordt met melkschuim eer de koffie erin gegoten wordt. Als het goed zie je in het glas de laag koffie die tussen twee melklagen ontstaat. Bij espresso macchiato wordt alleen een dotje melkschuim gelepeld op de koffie die in een klein glaasje geserveerd wordt.

Bij het drinken van latte macchiato drink je de koffie onder het melkschuim vandaan, waardoor het een krachtiger koffiedrank is dan je zou vermoeden met zoveel melk. Wie dat toch te sterk vindt kan melk en koffie met een lepel door elkaar roeren alvorens het glas aan de mond te zetten.

Gerelateerde artikelen