Gerechten

Delen:

De Elzas is, als het op eten aankomt, misschien wel één van de allertraditioneelste streken van Frankrijk. Het hele jaar door eet men er zuurkool, Münsterkaas en flammkuchen zijn alomtegenwoordig. Door de verschillende bodemsoorten en de bescherming van de Vogezen beschikt de Elzas ook over een grote variëteit aan wijnen, die over het algemeen zeer betaalbaar zijn. Dat de Elzas voornamelijk zoete wijnen oplevert is een hardnekkig misverstand.

Een van de Franse klassiekers die wettelijk tot het nationale erfgoed behoort en doorgaans met het zuidwesten van Frankijk geassocieerd wordt is foie gras. Buiten Frankrijk een omstreden product, hier ijvert men juist voor een eigen oorsprongbenaming omdat de Elzas er de oudste (Franse) producent van is. Ik was op bezoek bij Marcel Metzler in Gueberschwir, die in de streek als Roi du Presskopff geldt, de koning van de hoofdkaas. Daarnaast is hij foie grasspecialist.

In de video vertelt hij over de Elzasser roots van de foie gras, het verschil tussen eend en gans en de verschillende verschijningsvormen.

Gerelateerde artikelen