Gerechten

Delen:

In de aanloop naar een nieuw boek over aubergine, zijn favoriete ingrediënt, maakt kookboekauteur Jigal Krant (van TLV en TLV Vegan over de keuken van Tel Aviv) een variatie op pasta AOP, het populaire Italiaanse pantry-gerecht  dat bestaat uit spaghetti, knoflook, olie en peper Jigal voegt er aubergine aan toe en dat leidt tot een heerlijke, romige saus.

Dit is zijn recept:

Ingrediënten

voor 4-6 personen

1 grote aubergine (375-400 g)

1 grote rode chilipeper

4 grote tenen knoflook

400 g spaghetti (hoe ruwer de stengels aanvoelen hoe beter, ik adviseer La Molisana)

125 ml extra vergine olijfolie (110 g)

15 g oregano, de blaadjes grof gehakt

Schil de aubergine kort voor bereiding met een dunschiller. Rasp de aubergine met ferme hand aan de grove zijde van de blokrasp. Hak de stukken die aan de rasp ontsnappen fijn met een koksmes.

Snijd de chili in dunne ringen en de knoflook in flinterdunne plakjes. Fruit de knoflook en chili in de olijfolie op bescheiden vuur in een grote hapjespan. De knoflook mag een lichtgouden glans krijgen, maar niet donkerbruin kleuren. Voeg na 5 minuten de aubergine en 1 flinke theelepel zout toe, roer even en zet het vuur laag.

Breng in een grote soeppan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg géén zout toe. Kook de spaghetti 2 minuten. De slierten zijn dan nog ongaar, maar wel al buigzaam. Vis de spaghetti met een keukentang uit het kookwater en voeg bij de aromatische olie en aubergine in de hapjespan en zet het vuur hoog. Voeg een paar soeplepels kookwater toe, zodat de slierten net onderstaan. Ga nu te werk als bij risotto: roer continu en voeg steeds kleine scheutjes heet kookwater toe.

Voeg de oregano toe als de spaghetti voor je gevoel halverwege is. Als de spaghetti beetgaar is en de olijfolie, het kookwater en de aubergine een romige emulsie hebben gevormd is de spaghetti klaar. De kooktijd zal iets langer zijn dan op de verpakking staat vermeld.

Breng de spaghetti zo nodig op smaak met extra zout en serveer direct in voorverwarmde diepe borden.

Gerelateerde artikelen