Foie gras -gemeste lever van eend of gans- is zowel lekker, calorierijk, duur als omstreden. Kippenlever daarentegen is een onschuldig, spotgoedkoop bijproduct dat je overhoudt als je een kip geslacht hebt. Bij restaurant Guts & Glory maken ze daarmee een eigen versie van foie gras . Wat de kippenlever mist aan vet wordt toegevoegd met boter in een verhouding van een pond boter op een kilo levertjes. Met peper, uien, laurier, madeira en liefde toveren Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer de kippenlevers om tot een heerlijke kippenlevercrème die amper onderdoet voor foie gras.
Ingrediënten
1 kgkippenleverskleurzout (coloroso)
500 gramboter
6 tenenknoflook
3sjalotjes
3 takjestijm
3 takjesrozemarijn
3 blaadjeslaurier
madeira
peper
Kooktijd
20 minutenAantal personen
16 personenBereiding
Zout de kippenlevers met het kleurzout. Snijdt de sjalotten en knoflook grof. Smelt de boter in een grote pan. De boter hoeft niet te kleuren. Voeg de knoflook, sjalotjes en kruiden bij de boter. Voeg daarna de kippenlevers toe, bak deze half gaar. Mix het geheel in de blender en voeg de madeira toe. Snel door een fijne zeef heen roeren en terug koelen door de bak in het ijs te hangen. Naar smaak peper, zout en madeira toevoegen.