Gerechten

Delen:

Uit haar kookboek Beiroet, waarin ze haar liefde voor de Libanese keken belijdt, maakt Merijn Tol labneh met een ongebruikelijke topping: gebakken koriander. Labneh is uitgelekte, gezouten yoghurt, die je met hangop kunt vergelijken. In de video maakt Merijn de labneh van Turkse yoghurt, in het boek de versie met geitenyoghurt. Het proces is gelijk aan dat van hangop: leg in een bolzeef een schone kaasdoek of een andere doek, een geassen t-shirt werkt ook. Giet daar de yoghurt op en laat uitlekken tot je een dikke massa overhoudt.

Het recept uit het boek:

Labneh maaz ma kesbara

geitenlabne met gebakken koriander, knoflook, sumak en amandelen

Geitenlabneh heeft een frisse scherpere smaak waar ik heel erg van houd. En het bakken van koriander met knoflook transformeert de smaak tot iets geweldigs. Nog wat gefrituurde amandelen gehakt, plus wat friszure sumak erover en voilà een lust voor het oog en tong. Ik ken nog geen Beiroeti die hier niet door wordt verleid.

voor 4-6 personen

1 portie geitenlabneh van 200 g

1 bos koriander

2 tenen knoflook, in plakjes

olijfolie om te bakken

sumac

75 g amandelen

frisgroene olijfolie van excellente kwaliteit

Spreid de geitenlabne met een lepel mooi uit over een plat bord. Snijd de koriander en knoflook grof. Verhit wat olijfolie en bak de amandelen goudbruin. Schep uit de pan en laat ze afkoelen. Bak in dezelfde pan de koriander en knoflook 5 min. op middelhoog vuur. Hak de amandelen fijn. Verdeel de koriander en knoflook over de labneh. Bestrooi met de amandelen, wat sumak en fleur de sel. Besprenkel met een lekkere olijfolie

Gerelateerde artikelen